Leijonasydän

Suomalainen elokuva

Tekijät

Tuotantotiimi:

  • Ohjaaja: Dome Karukoski
  • Käsikirjoittaja & tuottaja: Aleksi Bardy
  • Kuvaaja: Hena Blomberg
  • Leikkaaja: Harri Ylönen
  • Lavastaja: Antti Nikkinen
  • Pääosat : Peter Franzén, Yusufa Sidibeh, Laura Birn, Jasper Pääkkönen

Leijonasydän elokuvan tekijät

Elokuvan päämiehet

Leijonasydän-elokuvan takana ovat Dome Karukoski sekä Aleksi Bardy. Dome Karukoski on yksi Suomen tunnetuimpia ohjaajia. Elokuva on Karukosken viides kokopitkä teos. Aikaisemmin Karukoski tuli tunnetuksi vuonna 2005 Tyttö sinä olet tähti -debuuttielokuvasta, joka oli yleisömenestys. Myös tätä seuranneet Tummien perhosten koti (2008) sekä Kielletty hedelmä (2009) saivat paljon huomiota ja katsojia.

Karukoski pureutuu ajankohtaisiin teemoihin tavalla, jolla aiheita ei olla ennen käsitelty. Tästä jo aikasemmin esimerkkinä oli Kielletty hedelmä -elokuva, joka kertoo vanhoillislestadiolaisten teinien joutumista kaupungin synteihin ja varjopuolia perhekotielämässä. Rasismiteema on ajankohtainen aihe, joka jo itsessään herättää paljon reaktioita ja erilaisia mielipiteitä. Leijonasydämessä huomionarvoista on kuitenkin se, ettei uusnatseja tai mitään ihmisryhmiä demonisoida. Edes uusnatsiporukan jäsenet eivät ole läpeensä pahoja, mikä tulee esille esimerkiksi kohtauksessa, jossa humalaiset jengiläiset törmäävät rollaattorilla kulkevaan vanhukseen. Katsoja odottaisi heidän pahoinpitelevän vanhuksen, mutta sen sijaan he auttavat tätä. Jengiläiset tukevat ja auttavat toisiaan tarvittaessa. Huomionarvoista on myös huumorin ottaminen mukaan herkän teeman käsittelyssä. Elokuva on selkeästi tarkoituksella tehty hieman pilke silmäkulmassa. Teppo ja Ramu kiusoittelevat toisiaan kutsumanimillä “neekeriapina” ja “natsiluuseri”. Huumori on avain sympatiaan. Elokuva on onnistunut loistavasti teeman käsittelyssä, siinä on ripaus todellisuutta ja vakavuutta, mutta teemaa ei taivastella liikaa. Elokuvan huumori ja arkiset dialogit ovat hyvä vastapaino sen vakavalle teemalle. Leijonasydämen myötä Dome Karukoski nostettiin Varietyn kymmenen kiinnostavimman ohjaajan listalle.

Aleksi Bardy

Elokuvan on käsikirjoittanut ja tuottanut Aleksi Bardy.

Bardy on suomalainen käsikirjoittaja ja Helsinki-filmin toimitusjohtaja. Bardy on käsikirjoittanut ja tuottanut monia tunnettuja suomalaisia elokuvia, kuten Levottomat (2000),Tyttö sinä olet tähti (2005), Kielletty hedelmä (2009), Napapiirin sankarit (2010) jne. Bardyn Leijonasydämen käsikirjoitusta on kehuttu kiitettäväksi. Tarina on tapahtumarikas ja monipuolinen, ja erityiskiitosta ansaitsevat etenkin tarinan alku sekä hieman brutaali ja yllättävä lopetus. Dialogi on maanläheistä, muttei tylsää. Keskustelut ovat arkipäiväisiä, mutta niissä on monissa kohtaa ripaus huumoria ja pilkettä silmäkulmassa.

Tarinan kerronta on sujuva ja vaikuttaa siltä, että Bardyn ja Karukosken yhteistyö on mutkatonta. Tähän voi vaikuttaa se, että kaksikko on työskennellyt jo aikaisemmin yhdessä Kielletty hedelmä -elokuvan tiimoilta.

Kuvauksesta vastaa Hena Blongerg. Kuvaus on saanut paljon positiivista palautetta.Elokuvaa on kuvattu eri paikkakunnilla Suomessa, muun muassa Vantalla ja Kotkassa. Elokuva kuvattiin vuonna 2012 alkusyksystä sekä joulukuussa. Elokuvan budjetti oli 1 500 000 euroa, lisäksi Suomen elokuvasäätiö tuki sitä 750 000 eurolla.

Näyttelijät

Näyttelijöistä kiitosta ansaitsevat etenkin Yusufa Sidibeh (Ramu) sekä Peter Franzén (Teppo). Peter Franzénin hahmo on kaikin puolin mielenkiintoinen. Hän on mies täynnä ristiriitoja, uusnatsi, jolla on lista rikoksia ja rötöksiä, ja toisaalta aivan tavallinen suomalainen mies. Taustastaan huolimatta Tepolla on lopulta hyvä sydän, ja katsoja voi tuntea paljon sympatiaa häntä kohtaan. Franzén on onnistunut tuomaan esille hahmon eri puolet kokonaisvaltaisesti ja uskottavasti. Franzén ei ole ainoa nappisuorituksen tehnyt.

Jasper Pääkkönen on loistava valinta Harrin arvaamattomaan ja äkkipikaiseen hahmoon. Musta hevonen on Yusufa Sidibeh, joka suorittaa osansa kunniakkaasti konkareiden rinnalla.

Laura Birn ja Timo Lavikainen hoitavat roolinsa tuttuun tapaan hyvin.

Elokuvan leikkauksesta vastaa Harri Ylönen ja sen lavastuksesta Antti Nikkinen. Lisäksi elokuvan teossa sivurooleissa on ollut mukana kuvauspaikkakuntien paikallisia asukkaita. 

[Top]