Leijonasydän

Suomalainen elokuva

Nationalismin kannatus

Äärioikeistolaisuus oli vahvimmillaan Suomessa 1920-1940 lukujen välissä. Silloin nationalismia puolusti muun muassa Lapuan liike, Isänmaallinen kansanliike, Vientirauha-järjestö sekä Akateeminen Karjala-Seura. 1990-luvulla alkunsa saaneet skinhead-ryhmät olivat alku uusnatsien toiminnnalle Suomessa. 2000-luvulla nationalismi näkyy Suomessa edelleen monin tavoin. Suomessa on muutamia äärioikeistolaisia ryhmiä, joiden yhteiden tavoite on yhteinäinen kansallisvaltio sekä sen suojeleminen ulkoisilta uhilta kuten maahanmuuttajilta.

Nationalismia puolustavia liikkeitä nykypäivänä ovat muun muassa Suomen Sisu, Kansallinen Vastarinta, Musta sydän sekä Finnish Defence League-liike.
Hölmistyneet suomalaiset
Suomen Sisu ry on 1998 perustettu kansallismielinen yhteistyöjärjestö, joka on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Järjestön puheenjohtaja on Olli Immonen. Sivuillaan järjestö kertoo pyrkimyksenään olevan suomalaisen kulttuurin, perinteiden sekä Suomen luonnon suojelu. Muita tärkeitä arvoja järjestölle ovat myös suomen kielen asema sekä Suomen kansan hyvinvointi. Järjestön tavoitteena on saada kansa kansanmielisemmäksi ja kehittämään suomalaisuusaatetta. Järjestö harjoittaa erilaista järjestötoimintaa, jossa jäsenet kokoontuvat yhteen. Järjestö pyrkii vaikuttamaan esimerkiksi valistustoiminnalla, tapahtumilla sekä kirjoituksilla.

Radikalismi

Järjestön on huomattu ottavan vaikutteita ulkomaisesta oikeistoradikalismista. Tästä kielivät esimerkiksi Sisun verkkosivuille tehty kirjalista, jonne järjestön jäsenet ehdottelivat natsistisia ja holokaustin kieltäviä kirjoja. Suomen Sisun joutui eroamaan Suomalaisuuden liitosta vuonna 2000 sen jälkeen kun järjestöä oltiin väitetty natsihenkiseksi. Liitto on maahanmuuttovastainen ja ottanut esiin maahanmuuttajien aiheuttaman rikollisuuden, väkivallan, työttömyyden ja koulutushaluttomuuden. 2000-luvun alkupuolella liitto myi muun muassa T-paitoja, joissa oli kansallismielisiä tekstejä kuten “Säilytä Suomi suomalaisena” ja “Isänmaanystävä”.

Järjestö sai huomiota 2006-vuonna lisätessään Muhammad-pilapiirrokset nettisivuilleen. Suomen Sisua on kutsuttu natsihenkiseksi ääriryhmäksi. Li Anderssonin, Dan Koivulaakson sekä Mikael Brunilan vuonna 2012 julkaistussa Äärioikeisto Suomessa -teoksessa Suomen Sisu yhdistettiin uuteen eurooppalaiseen oikeistoradikalismiin.

Suomen vastarintaliike on uusnatsinen ja ulkoparlamentaarinen järjestö, joka on toiminut yhteistyössä ruotsalaisen Ruotsin vastarintaliikkeen (ruots. Svenska Motståndsrörelsen, SMR) kanssa. Suomen vastarintaliike on kopio Ruotsin vastarintaliikkeestä ja edustaa kansallissosialismia. Se kannattaa pohjoismaisen valtion perustamista ja pyrkii edistämään valkoista ylivaltaa. Liike vastustaa muun muassa homoseksuaalisuutta, sionismia, Euroopan unionin jäsenyyttä, maahanmuuttoa, islamismia sekä monikulttuurisuutta. Järjestö kannattaa aseellista väkivaltaa.
Vastarintaliikkeen kannattajat olivat syyllisiä vuoden 2010 kaasuhyökkäykseen Helsingin Pride-kulketta vastaan. Kaasuhyökkäksen katsotaan vaarantaneen lähes sadan ihmisen hengen, mukaan vauvoja ja kulkueessa ei-mukana olleita ihmisiä. Järjestön jäsenet ovat syyllistyneet myös muihin väkivallantekoihin, kuten useihin pahoinpitelyihin.

Suomi junkkarit (juntit)

Finnish Defence League on äärioikeistolaisena pidetty liike, joka toimii islamin ja islamismin leviämistä vastaan. Liikkeen nettisivujen mukaan se pyrkii puolustamaan ihmisoikeuksia, puolustaa naisia ja seksuaalivähemmistöjä. Järjestö pyrkii uudistamaan islamin ja vastustaa saria-lakia. Omien perinteiden kunnioittaminen on sille tärkeää, mutta järjestö mainitsee kuitenkin tekevänsä yhteistyötä myös eri rotujen, kulttuurien ja maiden edustajien kanssa.

Valkoisilla nationalisteilla on Blood&Honour -niminen verkosto musiikin jakamiseen. Blood&Honour on saanut nimensä Hitler-Jugedin Blut und Ehre -motosta. Verkosto suosittelee avoimesti väkivaltaa. Suomessa se perustettiin 2003-luvulla, mutta sitä edelsi Veri ja Kunnia -niminen järjestö, joka aloitti toimintansa jo 90-luvun alkupuolella. Blood & Honour toimii monilla paikkakunnilla, joissa se järjestää konsertteja. Järjestö sai alkunsa Iso-Britanniassa ja toimii nykyisin myös monissa muissa maissa.

Äärioikeistolaisuutta 2000-luvun Suomessa käsittelevät esimerkiksi vasemmistoliittolaiset poliitikot Li Andersson ja Dan Koivulaakso sekä toimittaja Mikael Brunila kirjassaan Äärioikeisto Suomessa. Kirjassa kritisoidaan äärioikeistolaisia ryhmiä sekä Perussuomalaisten puoluetta ja kansanedustajia. Kirjassa käsitellään myös äärioikeistolaisten historiaa Euroopan sodan jälkeen. Se on siinä mielessä erityislaatuinen, että se on ensimmäinen laaja selitys Suomen nykyaikaisesta äärioikestolaisesta toiminnasta. Kirja sai alkunsa vuonna 2011 Utoyan tapahtumien jälkeen. Kirjan tekemiseen on haastateltu muun muassa Teemu Lahtista, joka on yksi Suomen Sisun perustajista. 

[Top]